27.2.10

L’Hospital de Sant Joan Despí: una reivindicació història que es fa realitat


Avui ha estat un gran dia: s’ha inaugurat l’Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi. A la inauguració hi ha anat moltíssima gent, l'ambient era de satisfacció i d'una gran il·lusió. Hi havia molts veïns i veïnes de Sant Joan Despí i de la resta de ciutadans dels onze municipis que tenen ja aquest equipament com a centre comarcal de referència. I en primer lloc, el president Montilla, la consellera Geli, l'alcalde de Sant Joan Despí, l'amic Antoni Poveda, la ministra Carme Chacón, la resta d'alcaldes i alcaldeses, regidors i regidores d'ara i d'abans, representants sindicals, d'associacions de veïns, d'entitats i associacions, gestors sanitaris, professionals i treballadors de l'Hospital i tanta altra gent que ha participat d'una manera més o menys directa per a que aquest hospital sigui ja una realitat, tots contents i feliços de poder viure directament en aquest dia d'inauguració.

Es tracta d’una reivindicació històrica del Baix Llobregat, d’un hospital inclòs en el primer mapa sanitari de l’any 1976, que va ser programat pel Govern Tarradellas l’any 1979 en uns terrenys que l’Ajuntament de Sant Joan Despí va cedir a la Generalitat l’any 1980. Han hagut de passar 30 anys i l’arribada a la Generalitat dels governs d’esquerres, presidits pels presidents Maragall i Montilla perquè aquest equipament, tant necessari, doni servei als més de 300.000 habitants de la seva zona d’influència.

El Baix Llobregat va ser la comarca oblidada pels governs de Jordi Pujol. De res van servir les plataformes ciutadanes, les reivindicacions dels ajuntaments, ni, el que és pitjor, les llistes d’espera molt més llargues a la zona que les de la resta de Catalunya. En 23 anys, els de CiU, només van estar capaços d’iniciar un concurs d’idees per al projecte del nou hospital a les acaballes del darrer govern.

Afortunadament, aquest dèficit històric ha estat corregit en aquests sis anys de govern de progrés a la Generalitat. Amb l’Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi, amb el nou hospital de Sant Boi que properament obrirà també les seves portes, amb les importants obres de remodelació i de noves urgències de l’Hospital de Bellvitge que s’estan executant i amb l’ampliació i els nous quiròfans de l’Hospital de Viladecans, podem afirmar que el Baix Llobregat té ja al seu abast els serveis hospitalaris que mereix.

Algunes dades sobre l’Hospital:

Inversió total: 113 milions d’euros

Superfície de 46.127,7 m2, en els quals s’ha apostat especialment per un gran estalvi energètic

Ofereix un ampli ventall de serveis que inclou:
􀂃 310 llits convencionals
􀂃 18 llits de crítics i semicrítics (UCI)
􀂃 un àrea quirúrgica amb 12 sales d’operacions
􀂃 18 places de reanimació postquirúrgica
􀂃 24 places de cirurgia major ambulatòria
􀂃 53 consultoris
􀂃 21 gabinets
􀂃 40 boxs
􀂃 13 places d’observació
􀂃 46 places d’hospital de dia
􀂃 27 monitors d’hemodiàlisi
􀂃 servei de diagnòstic per la imatge
􀂃 laboratori i dipòsit de sang
􀂃 cambra hiperbàrica.