22.3.06

Visca el nou Estatut!















El nou Estatut de Catalunya ha superat una fase més, la de la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats.

Ahir dimarts varem fer a Madrid la darrera de les sis sessions (la majoria maratonianes) d’aquesta Comissió mixta formada per 39 diputats de la Comissió del Congrés i 39 diputats i diputades de la delegació del Parlament.

Finalment, ahir varem acabar la feina i, sincerament, crec que ha estat una molt bona feina. L’Estatut que ha quedat a punt per a anar al Ple del Congrés dels Diputats aprofundeix en l’autogovern de Catalunya en aquells aspectes que, des de fa temps, reclamava la societat catalana: reconeixement de la personalitat i singularitat nacional de Catalunya, un marc competencial molt més ampli i més ben garantit, i un finançament just, transparent i solidari.

A la sessió d’ahir, Manuela de Madre, la presidenta del meu grup parlamentari, va estar esplèndida. M’agradaria repetir alguna de les frases que va dir en resposta a les intervencions d’Eduardo Zaplana del PP i de Josep Lluís Carod Rovira d’ERC, els dos grups que van votar que no, encara que per motius diferents, tant al preàmbul com al conjunt de l’Estatut.

De Madre va dir:

Este Estatuto no rompe nada. No rompe nada. Y lo refuerza todo. Refuerza la España de las Autonomías, refuerza la España plural y diversa, refuerza la España moderna de las reformas necesarias e inaplazables. Más autogobierno es más riqueza y desarrollo para todos, ustedes lo saben bien.

Este Estatuto no es insolidario. ¡Ya está bien de tanta falsedad, Sr. Zaplana! ¡Ya está bien de alimentar tanta confrontación entre los españoles! Los que realmente dividen y separan a España son ustedes

I cap al final va dir:
.... me dirijo a Josep Lluís Carod Rovira para decirle que “Los que están a favor suelen estarlo con matices; no se engañe, los que están en contra, sólo están en contra.”.

La veritat és que és una llàstima que ERC no s’hagi sumat a l’acord i, de fet, els companys diputats i diputades d’aquest grup estaven força tristos al final de la sessió d’ahir. Espero que reconsiderin la situació cara a la tramitació al Senat, i si més no, cara el Referèndum, perquè, com deia al començament, tindrem un gran Estatut que ens obrirà una nova etapa en la història de Catalunya.

No hay comentarios: