7.10.07

Ja tenim llei de Serveis Socials!

Un article meu publicat aquest divendres a EL FAR (semanari del Baix Llobregat encartat en El Periódico):


" Aquest dimecres el Ple del Parlament va aprovar la llei de Serveis Socials de Catalunya. Una llei àmpliament consensuada amb les entitats del sector, ajuntaments i agents socials i polítics.

Amb el desplegament d’aquesta llei s’aconsegueix que els Serveis Socials esdevinguin el quart pilar de l’Estat del Benestar. Així, a Catalunya, posem els serveis socials al mateix nivell de drets ciutadans que l’Educació, la Salut i les Pensions.

La llei s’aplicarà a partir del 2008 i, progressivament, fins el 2014. Els serveis socials ja no estaran limitats per les partides pressupostàries com passa ara, sinó que seran un servei com la sanitat pública: s’haurà d’atendre a tothom que ho necessiti.

Hi haurà serveis gratuïts i d’altres de copagament, que ho seran en funció únicament de la renda personal de la persona usuària. Aquesta és una novetat important respecte de la situació actual, ja que ara es té en compte la renda dels familiars a l’hora de determinar el dret i el percentatge d’aportació de l’usuari. D’altra banda, ningú es quedarà sense poder gaudir del dret per manca de recursos econòmics.

Serveis com l’atenció domiciliària o els acolliments residencials, per a la integració social i laboral de persones amb discapacitat, per a malalts mentals, teràpia ocupacional, tuteles, atenció a famílies amb problemàtica social o risc d’exclusió, centres d’acollida per a infants i adolescents, mediació familiar, atenció a dones víctimes de violència, transport adaptat, suport a l’adopció nacional i internacional,... Tots aquests, i molts altres, són els serveis socials pels quals la llei preveu la garantia d’accés i la universalitat. "


La Llei va ser aprovada per unanimitat de tots els grups de la Cambra i, en acabar, les tres conselleres de Benestar i Família, a l'anterior legislatura, Anna Simó i jo mateixa, i d'Acció Social i Ciutadania, ara, l'actual consellera Carme Capdevila, ens varem fer una foto de família amb els representants de les entitats que ens acompanyaren en el Parlament en aquest dia de Ple. Aquí la teniu: