2.2.05

LA SALUT AL BAIX LLOBREGAT. Anuari El Far 2004.

La nostra comarca ha anat creixent i s’ha anat desenvolupant sense que els serveis de salut s’hagin adaptat suficientment a aquesta evolució. El Baix Llobregat ha estat la zona de Catalunya en que els serveis de salut han estat més pressionats i fins i tot, a vegades, col·lapsats. Durant anys hem estat els més alts en el rànquing de les llistes d’espera per a intervencions quirúrgiques i per a visites d’especialistes i alguns dels nostres centres d’atenció primària han estat els que han tinguin una ràtio més alta de pacients per metge de Catalunya.

Aquesta ha estat la situació que s’ha trobat l’actual Govern de la Generalitat. Conscient de tot això, la Consellera de Salut, Marina Geli, va presentar l’octubre del 2004 el PLA SANITARI DEL BAIX LLOBREGAT que contempla totes les actuacions i compromisos del seu Departament per acabar amb el dèficit històric dels serveis sanitaris a la nostra comarca.

En aquest Pla es defineixen fonamentalment tots els centres d’atenció primària i les actuacions que cal fer-hi, els Hospitals necessaris, els centres sociosanitaris (atenció a malalts crònics de més llarga estada, també molt necessitada de nous equipaments) i els serveis de salut mental. Es divideix la comarca en tres zones i es defineixen els serveis de cada zona.

Pel que fa a l’atenció hospitalària, a més de les millores i ampliacions que s’estan portant a terme a l’hospital de Bellvitge, se n’estan projectant per als hospitals de Viladecans i de Martorell que requereixen de fortes inversions des de fa temps. El pla preveu com a actuació immediata el nou Hospital del Baix Llobregat que aviat es construirà a Sant Joan Despí, així com l’elaboració del projecte i la construcció d’un nou hospital a Sant Boi.

D’aquest Hospital del Baix Llobregat fa vint-i-cinc anys que se’n parla. La Generalitat provisional, la d’en Tarradellas, va dissenyar el mapa hospitalari de Catalunya, essent Ramon Espasa el Conseller de Sanitat. Han hagut de passar molts anys fins que veritablement es posés fil a l’agulla i es comencés a fer el projecte i es programés aquesta inversió. L’Hospital del Baix Llobregat de Sant Joan Despí ha estat i és una de les actuacions prioritàries en matèria de salut del Govern de Pasqual Maragall.

En aquests moments les obres estan en fase d’adjudicació i molt properament es començarà la construcció, de tal manera que a finals del 2007 es compte en tenir les obres acabades i tot l’equipament i utillatge instal·lat. Quan aquest nou hospital sigui una realitat, els ciutadans i ciutadanes d’aquesta zona del Baix Llobregat -que engloba des d’Esplugues i Cornellà fins a Molins de Rei i fins a Vallirana- veurem molt millorada l’atenció sanitària que ara rebem. Amb aquesta nova instal·lació disposarem d’un hospital dels que se’n diu de nivell intermig, amb els recursos més moderns de diagnòstic i que permetrà la integració dels especialistes, amb quiròfans moderns i serveis preparats per a totes aquelles intervencions quirúrgiques que no precisen d’un hospital d’alta tecnologia com és el de Bellvitge. Serà un canvi qualitatiu!

Carme Figueras i Siñol
Diputada del PSC al Parlament de Catalunya

No hay comentarios: