30.5.07

l'abstenció la combatrem amb fets i no paraules


Són dies de valoracions dels resultats de les eleccions de diumenge passat. Ahir vaig fer una roda de premsa en nom del meu grup parlamentari després de la reunió de la direcció en que varem debatre sobre aquesta qüestió, sobre l'abstenció i sobre com combatre-la. També, i no menys important, del balanç dels primers sis mesos del Govern Montilla. Podeu trobar el resum enviat pel servei de premsa del grup clicant aquí. Els titulars són aquests:


“Els sis primers mesos de Govern confirmen que Montilla compleix els seus lemes, ´Fets, no paraules´ i ´Ningú no farà més pels catalans”, cosa que CiU i Artur Mas no fan des de l´oposició”
Carme Figueras afirma que el Govern combat l´abstenció fent “24 escoles, 12 Centres d´Atenció Primària, 2 hospitals i 13 biblioteques” en sis mesos



Sobre aquesta mateixa qüestió transcric l'article que ahir dimarts em va publicar el Singular Digital:


Al mapa municipal, domini del color vermell


Avui no puc fer una altra cosa que comentar els resultats de les eleccions municipals, si bé soc conscient que tots els partits podem posar de manifest aspectes positius i negatius a l’hora de valorar els resultats, i que, lògicament tendim a posar més de relleu tot allò que ens va més a favor.

En conjunt cal dir que el panorama a Catalunya ha variat ben poc. De fet, és la vuitena vegada que el PSC guanya les eleccions municipals – les hem guanyat totes des dels primers ajuntaments democràtics- i això, és un fenomen no gens comú a d’altres indrets europeus.

Tots els partits hem perdut vots, a excepció de la CUP que irromp gairebé per primera vegada. Els socialistes som els que més vots hem perdut respecte els darrers comicis municipals, si be hem guanyat gairebé tants regidors com ha perdut CiU.

La major part de les pèrdues de vots han anat a parar a l’abstenció. En aquestes municipals hi ha hagut més abstenció que en qualsevol altra i això coincideix amb una tendència de descens en la participació que afecta també les eleccions autonòmiques.

No hi ha una única explicació del perquè hi ha hagut tanta abstenció. De ben segur que obeeix a la suma de raons diverses. Alguns ciutadans s’han abstingut perquè ja els semblava bé l’alcalde o alcaldessa que hi havia i no hi veien perill de canvi. D’altres perquè no volen saber res de la política ni dels polítics fruit del descrèdit guanyat a pols però també al què ens indueixen alguns mitjans de comunicació. Alguns altres perquè estan descontents per alguns factors concrets com pot ser la manca d’habitatge o el pes de la immigració sobre la qualitat dels serveis… o perquè no perceben una confrontació que els esperoni a anar a votar… o perquè en onze mesos se’ls ha cridat a votar fins a tres vegades i ja n’estan farts. I segurament encara n’hi deu haver més de motius!

Això no és bo. Està clar que cal estimular la participació de la gent i que ho hem de fer amb mecanismes imaginatius. Ara bé, això no vol dir que els resultats assolits no tinguin tota la legitimitat. Els alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores, tenen un encàrrec clar dels ciutadans, que no és altre que el de fer la feina que s’han compromès a fer.

Amb aquests resultats, al voltant del 70% dels ciutadans de Catalunya tindran un alcalde o alcaldessa socialista. Això és així a les quatre capitals de província i els socialistes som els més votats a 22 de les 25 ciutats més grans de Catalunya.

Convergència i Unió ha fracassat clarament en el seu objectiu de convertir les municipals en una segona volta de les eleccions autonòmiques del passat novembre. També el PP ha fracassat en voler-ne fer unes primàries de les generals de l’any que ve. De fet, a Catalunya, el PP ha continuat clarament amb la seva tendència a la baixa que marcat ja moltes conteses i que, aquesta vegada, ha quedat una mica dissimulada en mantenir el nombre de regidors a la ciutat de Barcelona.

29.5.07

Felicitats Xavi !

Felicitats al Xavi Paz pel resultat assolit en les eleccions municipals d’aquest diumenge a Molins de Rei. Ha estat un resultat molt bo, fruit del treball i dedicació del Xavi, en primer lloc, de tots els candidats i candidates de la seva llista i del conjunt del PSC de Molins de Rei i en especial del responsable de campanya, el Miguel Zaragoza, primer secretari de l’Agrupació. Felicitats per la campanya!

I afirmo que és un resultat excel·lent perquè quedar només a 143 vots del candidat d’Iniciativa, l’Ivan Arcas, que era l’alcalde des de fa dos anys i tres mesos, que ja havia estat alcalde en el darrer any de l’anterior mandat, i que és regidor de l’Ajuntament des de l’any 1995, no era fàcil.

El Xavi ho ha fet molt be. Ja ho va fer molt be com a regidor a l’oposició els primers tres anys de la seva dedicació a la política i després com a portaveu del grup municipal socialista el darrer any. Però sobre tot, ho ha fet molt be des que va ser elegit candidat, que recordem-ho va ser fa només quatre mesos.

No sé si els companys d’IiE faran una reflexió prou correcte sobre els seus resultats. Jo només vull constatar aquí, en el meu bloc, que allà a on hi ha hagut bons alcaldes, encara que ho hagin estat només durant un, dos o tres anys, han assolit uns resultats molt millors. Només cal mirar les majories absolutes que han tret Joaquim Balsera a Gavà, Carles Ruiz a Viladecans, Antonio Balmon a Cornellà, Pilar Díaz a Esplugues, per esmentar alguns exemples.

En fi, estic convençuda que el Xavi Paz ha estat el guanyador moral d’aquestes eleccions. De fet ho han estat ell i el candidat de CiU, en Joan Ramon Casals, que ha incrementat d’un regidor a tres. Ells dos són els que millors resultats han obtingut al meu entendre. Dos candidats novells que han sabut demostrar la seva capacitat i la seva preparació, que han sabut transmetre il·lusió i ganes de donar-li una bona empenta a la Vila.

També cal felicitar el membres de la CUP, que han aconseguit que l’Àlex Maymó entri a l’Ajuntament. Serà tota una nova experiència a la política municipal.

Ara la correlació de forces és complicada. Hi ha molts pactes possibles i el que cal és que se sumin els màxims esforços pel be dels molinencs i molinenques.



RESULTATS a Molins de Rei:
IIE-EPM 3.093 vots, 30,09% , 7 regidors/res
PSC-PM 2.950 vots, 28,70% , 6 regidors/res
CIU 1.417vots, 13,79%, 3 regidors/ra
ESQUERRA-AM 1.373 vots, 13,36%, 3 regidors/ra
PP 569 vots, 5,54%, 1 regidor
CUP 539 vots, 5,24%, 1 regidor

22.5.07

Xavi 1, Ivan 0


Ahir a la nit ETV-Llobregat TV va organitzar el primer debat d’alcaldables d’aquestes eleccions municipals, el de Molins de Rei. El debat va ser emès en directe a les 10 de la nit i en diferit aquest matí. Hi van ser tots els caps de llista a excepció del Partit Popular que va disculpar la seva absència.

De força més votada a la que menys: Xavi Paz del PSC, Ivan Arcas d’IiE, Víctor Puntas d’ERC, Joan Ramon Casals de CiU, i Àlex Maymó de la CUP (primera vegada que es presenten).

El guanyador, sense cap mena de dubte, va ser el Xavi Paz. Va ser el que més va parlar de les inquietuds de la gent, va ser el que més energia i més força hi va posar. Amb educació i correcció va anar exposant les nostres propostes. Jo crec que va sorprendre als altres contertulians que esperaven un candidat novell i que, contràriament, es van trobar una persona segura, ben preparada i que transmetia seguretat, fermesa i convicció.

L’Ivan Arcas, que primer anava com de passeig, una mica “perdonavides”, es va anar tensionant. Va haver dos vegades que fins i tot li va sortir una crispació que li hem vist a vegades en reunions i plens però que normalment amaga. Una vegada, quan el Xavi va demostrar que l’Ivan no coneixia la història del traçat del Trambaix per Sant Feliu, tot i que és l’alcalde de Molins, i que fins i tot li va haver de dir que potser seria bo que parlés més amb els pobles veïns d’aquelles coses que tan ens afecten, cosa que no fa. L’altra, quan es debatia sobre els equipaments, en que el Xavi va ser l’únic que va parlar de les necessitats de les persones i que va parlar del nou Centre d’atenció primària i de la nova residència. L’Ivan va tenir un moment de enuig i va enarborar el fulletó del seu programa posant-se totalment a la defensiva i com indignat. Indignat de què?

O quan parlant de la mobilitat de Molins de Rei, després que el Xavi exposés les seves propostes de lluitar per tenir el nou pont sobre el riu a l’alçada de la gravera, que ens comuniqui amb l’autopista, l’autovia i la Variant de Cervelló, quan tan el Víctor Puntas com l’Ivan Arcas van parlar del Pla de Mobilitat, i el Xavi els va contestar que quatre anys per fer un pla de mobilitat que encara ni havia entrat per registre no era precisament tenir aquest tema, que tan preocupa la gent de Molins de Rei, com una prioritat.

Be, aquestes només són algunes perles, no puc pas reproduir el debat, però us ben asseguro que el Paco Enrique i jo que estàvem en el petit públic del plató, varem disfrutar de valent. Crec sincerament que el Xavi Paz va aprofitar molt be aquest debat per exposar les seves propostes i que va transmetre plenament les ganes i la capacitat que té per a portar-les a terme.

Un hurra ben fort pel Xavi Paz. Serà un gran alcalde!!!!!!

14.5.07

Les perles del debat electoral de Ràdio Molins de Rei de dilluns 14 de maig












Avui s’ha fet a Ràdio Molins de Rei un debat electoral amb membres de les diferents candidatures no caps de llista. Als socialistes ens ha representat l’Esther Espinosa, número 3 i actual regidora a l’Ajuntament. Ja ho sé que potser no seré prou objectiva, però vull posar aquí en el meu bloc la meva opinió sobre el debat i algunes les perles que s’hi ha dit.

Per mi, sense cap mena de dubte, l’Esther ha estat la millor! Ha estat la que més ha parlat dels temes que interessen la gent, amb contundència i amb coneixement del missatge. Val a dir que el representant d’ERC, el Xavi Montserrat, a la seva manera, també ho ha fet prou be, com també el representant de la CUP, Albert Botran, que tot i la seva joventut ha fet un bon paper.

Els més fluixos, el Joaquim Martí i la Montserrat Cateura, qui, tot i parlar fluidament, crec que ha equivocat força el seu missatge.

Abans de passar a les perles, felicito el moderador, el Josep Ferrer, que ha estat just i equilibrat. No és tasca fàcil.

Montse Cateura (IiE): Gairebé no ha citat l’Ivan Arcas (potser només una vegada?). Ha parlat molt de democràcia participativa. Fins i tot semblava que la participació ciutadana sigui únicament d’IiE i de ningú més. L'Esther li ha deixat cla!

Quan l’Esther Espinosa li ha dit que els d’IiE no paren de repensar i repensar els equipaments que Molins de Rei necessita, tot fent referència al Pla Estratègic de fa 10 anys, sense concretar ni fer-ne cap, i quan li ha dit que Molins de Rei necessita més equipaments culturals, la Montse Cateura ha dit que ja van fer l’Escola de Música i la Llar d’Avis. Quants anys fa d’això? 25 anys i 20 anys respectivament!

Xavi Montserrat (ERC): A la campanya municipal del 2003 ningú no reivindicava l’acció de govern. No sé que en deuen haver pensat d’això els d’IiE que són qui tenien l’alcaldia!

Xavi Montserrat (ERC): En habitatge no es van trobar res preparat a l’inici del mandat. Doncs be, igual de ben preparat que ara: ni les Guardioles, ni Ca n’Ivorra, ni Can Coll, ni can Malvehi.... Rés no s’ha fet encara en quatre anys. Estem allà mateix a on estavem fa quatre anys i més. L'Esther ja ho ha dit!

Esther Espinosa (PSC): Ha parlat dels joves que no volen marxar de Molins de Rei, la nostra proposta de posar a disposició 1.500 habitatges, de compra i de lloguer, protegits i mesures de suport i mediació pel lloguer de pisos buits! Molt bé. Si guanyem les eleccions, nosaltres sí que complirem!

Xavier Montserrat (ERC): ha tingut fil directe amb les administracions supramunicipals, tenia el telèfon de la diputada de Benestar Social de la Diputació.. La diputada és del PSC, una mostra que els socialistes no som sectaris, no com l’actual alcalde que masses vegades no ens avisa ni dels actes oficials, o ho fa el dia abans perquè no hi puguem anar!

X.Montserrat (ERC): ells són els únics que han fet polítiques de joventut i posa d’exemple el Pla director, el Mou. Doncs se’l va trobar preparat pel nostre regidor, el Joan Guitart, i finançat per la Diputació!

Montse Cateura (IiE): Nosaltres no ens devem a la direcció del Partit. Potser per això avui han convidat al conseller Saura?

Albert Botran (CUP):
Volen un espai autogestionat com ho va ser Can Ivorra. Tenen raó!

M. Cateura (IiE): Es pregunta: Més equipaments culturals són realment necessaris? Diu que la ciutadania trasllada unes propostes culturals i l’Ajuntament les ha de recollir... Bé, doncs, com molt be ha dit l'Esther, potser per això tenim la biblioteca que tenim, la Federació Obrera està igual després de 10 anys d’haver-ne aconseguit el retorn..... Veritablement els falta ambició!

Joaquim Martí (CiU): Proposa que el futur l’equip de govern estigui dues hores a la setmana a cada barri. També la descentralització de la gestió municipal als barris. Potser volen fer districtes com a Barcelona?

Esther Espinosa (PSC): Participació no és voler acontentar tothom. Tampoc és marejar la perdiu sense tenir voluntat d’actuar concretament. No es pot parlar tan de participació i no contestar les peticions i instàncies dels ciutadans.

Molt bé, Esther, tens raó. Molins és mereix molt més. Hem de recuperar el temps perdut els darrers quatre anys. Molins de Rei pot aprofitar molt més les seves potencialitats, amb un bon lideratge com el que el Xavi Paz i tot el seu equip representeu. Un equip capaç de gestionar i de resoldre problemes, des de la sensibilitat i de la proximitat amb la gent.

2.5.07

CiU va als Tribunals a Madrid per por dels seus resultats a les properes municipals







Un altra article meu publicat ahir al Singular digital:

Sembla com si els de Convergència i Unió ja s’estiguessin posant la bena abans que la ferida amb la impugnació que han fet –anant a Madrid, per a més sorpresa!- de les candidatures Progrés Municipal, Acord Municipal i Entesa pel Progrés Municipal. És que potser estan posant excuses abans que es celebrin les eleccions preveient que puguin tenir un bon descens de vots?

Les llistes de Progrés Municipal ja van ser avalades per la Junta Electoral a les eleccions de 1999 i en les del 2003. No hi ha, doncs, cap novetat! Es tracta d’una coalició tan lícita com ho és la de Convergència Democràtica amb Unió Democràtica.

La raó de ser de la coalició entre el PSC i altres formacions, sota les sigles de Progrés Municipal, no és altra que la d’aglutinar persones progressistes en els municipis petits, on els candidats no són tant d’un o altre partit sinó que tenen un projecte conjunt de progrés pel seu poble, siguin o no militants d’un partit en concret.

Resulta del tot rebutjable que CiU opti per la via del recurs davant d’un tribunal de Madrid perquè s’anul·lin aquestes candidatures, pretenent limitar, així, les possibilitats d’elecció dels ciutadans i ciutadanes i el dret de presentar-se dels candidats. Es tracta d’un fet molt greu!

És que potser els ha fet por el fet que el PSC, amb Progrés Municipal, presenti més llistes que mai?

Perquè segurament aquesta és la veritat. A les eleccions del proper dia 27 de maig es presenten en les nostres candidatures 11.000 persones, un total de 779 candidatures. Els socialistes, a més, hem fet un esforç de renovació de la política en aquestes eleccions. Renovació de candidats i candidates -rejoveniment, més dones- i renovació de propostes. Noves idees per adaptar-nos als nous temps i a les noves necessitats.

Un exemple clar d’aquesta renovació en candidats i en idees el tenim amb l’alcaldable de Barcelona, el Jordi Hereu. Però n’hi ha molts més: Carles Ruiz a Viladecans, Antonio Balmon a Cornellà, Pilar Díaz a Esplugues, Antonio Poveda a Sant Joan Despí, Ana del Frago a Barberà, Xavi Paz a Molins de Rei..... Una llarga llista que cal sumar als alcaldes i alcaldesses que consolidaran la renovació que estan duent a terme de la seva ciutat, com Enric Llorca a Sant Andreu de la Barca o Juan Antonio Vázquez a Sant Feliu de Llobregat, per citar-ne dos exemples.