13.3.06

Des de Madrid, a la Comissió de l'Estatut


Aquests dies soc a Madrid, formant part de la delegació catalana de la Comissió mixta del Congrés dels Diputats que ha de dictaminar el nou Estatut. Avui tenim ja la tercera sessió i en queden tres dies més encara.

Poques coses es poden dir que no s’hagin dit ja aquests dies des dels mitjans de comunicació. El primer dia la nostra presidenta, Manuela de Madre va estar, com sempre, molt inspirada en la rèplica a Mariano Rajoy en el debat del títol preliminar. També Alfredo Pérez Rubalcaba va rebatre al PP amb gran contundència i, a la vegada, va fer una molt bona defensa del nou Estatut de Catalunya,

Cal dir que aquells que pensen que els socialistes espanyols no volen, en el fons, el nou Estatut, estan del tot equivocats. Són molts els qui estan convençuts del gran avenç que significa aquest nou encaix de Catalunya a Espanya i el pas significatiu que implica en la formació d’aquesta Espanya plural i diversa –federal- que els socialistes defensem.

Pel que fa al desenvolupament de la Comissió, hi ha moments de tot. No cal amagar que, a estones, resulta avorrida. Vuit grups parlamentaris del Congrés i cinc grups del Parlament són moltes intervencions per a cada Títol. De tota manera, els diputats del PP amb les seves proclames disbarats i incongruències (els està be a l’Estatut valencià el que no accepten de cap manera a l’Estatut català) encén el debat cada vegada que intervé.

Seguim confiant en que ERC faci un canvi de posició, encara que només sigui cap a l’abstenció en la votació final de l’Estatut. Les negociacions continuen i tan de bo que s’ho repensin. La veritat és que ha de resultar molt incòmode pels republicans votar que no conjuntament amb el PP tantes vegades!.

En el terreny anecdòtic, lo millor són les intervencions i comentaris del President de la Comissió, Alfonso Guerra, que està sempre a l’aguait i no perd pistonada i que, fins i tot, quan es diu alguna cosa una mica ocorrent per part d’algun dels intervinents ell hi afegeix la seva, amb el seu bon humor andalús i punyent. Això es va posar especialment de manifest en la intervenció del company Joan Ferran quan contestava a la popular Dolors Nadal.

Si voleu veure com han quedat, després de les sessions del dijous i del divendres passats, el títol preliminar, el títol 1 dels drets i deures i el títol 2 de les Institucions fins ara el text, ho podeu fer al bloc del nostre portaveu, el Miquel Iceta, que aquests dies està fent un esforç considerable per tenir tots els documents al dia en la seva pàgina.

No hay comentarios: