6.4.06

Podem definir només els usos de la Federació Obrera?


Article publicat al Casa de la Vila del mes de març (butlletí de l'Ajuntament de Molins de Rei)

Podem definir només els usos de la Federació Obrera?

L’Ajuntament ha engegat un procés de participació per a definir els usos de la Federació Obrera. El nostre grup hi participa, com no pot ser d’una altra manera, però hem alertat internament i públicament de la incoherència que pot comportar el fet de decidir l’ús d’aquest equipament tan emblemàtic per a la nostra vila, sense tenir alhora en compte el conjunt de necessitats que tenim pel que fa a equipaments públics i sense comptar per això amb els altres edificis de patrimoni municipal –Palau dels Requesens i Molí- per als quals també cal definir el seu destí. Per altra banda, creiem que en aquesta visió global també s’han de valorar els usos de Ca n’Ametller (que ara és una mica tot i res del tot) i comptar amb els equipaments del Foment, la Joventut i l’Agrupa (que encara que siguin privats són per a l’ús social i cultural).

Quan alguns de nosaltres anem a pobles i ciutats veïnes i veiem els nous equipaments biblioteca, que atrauen gran nombre d’usuaris, majoritàriament gent jove, que són equipaments culturals polivalents, que permeten l’ús generalitzat de les noves tecnologies i dels mitjans audiovisuals, que tenen sales i espais per a l’organització d’activitats, xerrades o reunions, ens adonem que, tot i l’esforç que fa el personal de la nostra biblioteca, aquesta té moltes limitacions i no aguanta la comparació.

D’altra banda, al centre vila hi ha una gran mancança, coberta només en una petita part pel Casal d’avis de la Caixa del Penedès. Es tracta d’un centre cívic i casal d’avis, per a activitats diverses dirigides a la gent gran -i a la no tan gran- com tenim a la Riera Bonet. Un equipament amb espais on es puguin organitzar cursos molt diversos, obrir les portes a Internet, balls i festes, sales per escacs, dominó o les cartes, per a les labors, per a petar la xerrada..... Un espai polivalent a on les entitats de la vila hi puguin muntar les seves activitats. D’equipaments com aquest, se n’han anat fent forces al llarg dels darrers anys a moltes poblacions del Baix Llobregat.

També la gent jove de Molins de Rei necessita espais propis, que se’ls puguin organitzar i gestionar a la seva manera. Espais que els permetin muntar activitats segons les seves inquietuds i voluntats. Espais també polivalents que puguin perdurar en el temps i ser útils per a les successives generacions de jovent que vagin venint.

Aquestes són alguns dels usos que a mi se m’acut que se li podria donar a la Federació Obrera, com també pensa molta altra gent, suposo. N’hi hauria d’haver més, de ben segur. Ara be, com deia al començament, tot i que és bo que es facin processos participatius, fa certa por que caiguem en el parany de voler solucionar en un sol edifici totes aquestes mancances a la nostra vila que tantes vegades uns i altres ciutadans trobem a faltar.

Aquest és un perill que correm si definim els usos de la Federació Obrera sense planificar a l’hora quin serà el destí dels altres edificis que he esmentat. És per això que els socialiste, en el nostre programa electoral hi portàvem el compromís d’iniciar, en el termini màxim d’un any des de les darreres eleccions municipals, un procés de participació per definir un pla de tots els equipaments alhora.

No hay comentarios: