26.1.06

INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA A CATALUNYA


L’Associació Diomira, una organització no governamental sense ànim de lucre que fomenta el debat i la reflexió entorn dels temes que afecten els infants, adolescents i joves a través de les revistes Entrejóvenes, Papers de Joventut i Protagonistes, Ja!, va convocar els passats dies 18 i 19 de gener unes jornades de reflexió amb el nom Infància i adolescència a Catalunya.
En el marc d’aquestes jornades vaig estar convidada a participar a la taula rodona: Les polítiques dels partits vers la infància i l’adolescència.
Clicant aquí podreu trobar el text que vaig preparar per a la meva intervenció sobre les posicions del PSC en relació a les polítiques d’infància i adolescència.
D’altra banda clicant aquí podeu trobar el document de les conclusions de les jornades i dels diferents grups de treball que es van constituir, i que són de molt interès. Tan és així que el diari El Periódico se’n va fer un ampli ressò l’endemà amb aquesta notícia.

25.1.06

TINDREM UN BON ESTATUT!



El Quim Nadal, en una reunió, en la que parlàvem sobre les negociacions de l'Estatut i de com sembla que tothom vol apuntar-se'l com a seu únicament, ens va dir:

"No us preocupeu, perquè mentre tots es disputen la paternitat de l'Estatut, la maternitat és nostra".

Després el Miquel Iceta, amb l'originalitat que el caracteritza, va posar en el seu diari aquest lema que podeu veure "El Estatuto tiene muchos padres pero una sola Madre, Manuela".

I jo m'hi atreveixo a afegir que, si féssim la prova de l'ADN per a comprobar la paternitat, el veritable pare seria el Miquel Iceta!

Bromes apart, el que la gran majoria de ciutadans i ciutadanes de Catalunya tenen clar és que si tindrem nou Estatut serà, sobre tot, perquè tenim un Govern a la Generalitat, el del pacte del Tinell, el del Govern presidit per Pasqual Maragall, que ho ha impulsat decididament i que ha apostat per a millorar l'autogovern de Catalunya i el seu finançament. Com també saben els ciutadans que aquest acord, entre Catalunya i el Govern d'Espanya, ha estat possible per la valentia de José Luis Rodríguez Zapatero per a portar a terme aquest canvi tan important, tot i la ferotge oposició del Partit Popular. L'Estatut, però, és de tots. De tots els partits que li han donat suport al Parlament de Catalunya i serà l'Estatut de tots els catalans i catalanes quan així ho diguin en el Referèndum que es farà al final de tot el procés.

El nou Estatut obrirà una nova etapa per a Catalunya. Disposarem de més recursos amb un sistema transparent, just i solidari. Gestionarem els ports i els aeroports, els permisos de treball dels immigrants, l'inspecció de Treball, els ferrocarrils de rodalies, les beques de l'ensenyament obligatori, .... El Tribunal Superior de Justícia serà la última instància judicial a Catalunya. Tindrem més competències i més llibertat per exercir-les. La llengua i cultura catalanes tindran la màxima protecció i projecció social i Catalunya veurà reconeguda la seva singularitat nacional i els seus drets històrics.

Aquests són alguns dels avenços que suposarà el nou Estatut. També comportarà millores molt importants per als ajuntaments, que al cap i a la fi són l'Administració més propera als ciutadans. Millor finançament i més competències.

VISCA EL NOU ESTATUT!

20.1.06

El Govern ha aprovat el projecte de Llei de Serveis Socials



El Govern de la Generalitat ha aprovat aquesta setmana el projecte de llei de Serveis Socials, del que n’he parlat en diverses ocasions en aquest blog, i que ara iniciarà el tràmit parlamentari. Podeu trobar una extensa explicació en aquesta nota de premsa publicada pel Departament de Benestar i Família i també un informe econòmic que detalla la inversió i els increments de recursos humans, de serveis i de prestacions previstos per l'aplicació d’aquesta llei del 2007 fins el 2015.

D’altra banda, el Govern de l’Estat va aprovar a finals del passat mes de desembre l’avantprojecte de llei de la promoció de l’autonomia personal i d’atenció a la dependència, que posa les bases per a una futura llei que comportarà una font molt important de recursos per a donar serveis i atenció a les persones que necessiten suport per a portar a terme les tasques quotidianes.

Es tracta de dos passos importantíssims per a la construcció del que anomenem “quart pilar de l’Estat del Benestar”, el dels serveis socials, de manera que aquests estiguin, pel que fa a la garantia de drets i a la universalització a l’alçada dels sistemes de salut, pensions i educació.

Per a l’anàlisi de l’abast d’aquests canvis, la Fundació Campalans, a la revista del quart trimestre de 2005, dedica un monogràfic sota el títol "El quart pilar de l'Estat del Benestar" que conté articles, entre d’altres, de la consellera de Salut, Marina Geli, del professor de Sociologia, Sebasià Sarasa i un d’escrit per mi mateixa.

(L'autor del dibuix és l'amic Manel Ferré)

1.1.06

ÉS L'HORA DELS SERVEIS SOCIALS A MOLINS DE REI. Article publicat al Casa de la Vila.


Normalment aprofito aquest espai per a donar a conèixer aquelles coses que des del grup socialista creiem que l’equip de govern no fa be per tal d’intentar, amb la tasca d’oposició que portem a terme, que millorin. Així, doncs, a l’anterior número del Casa de la Vila posava de manifest la veritat sobre els increments de l’Impost de Bens Immobles per a l’any 2006; altres articles els he dedicat a reivindicar que el nou centre d’atenció primària es fes al centre de la Vila (sense que, malauradament, s’hagi aconseguit ara per ara); o he mostrat una alternativa millor, al nostre entendre, per a posar en marxa una tercera llar d’infants municipal, ...

En aquesta ocasió vull parlar dels avenços que s’estan fent en els serveis socials. Molins de Rei s’està posant les piles per tal d’aprofitar tot el que els governs progressistes de Catalunya i d’Espanya estan fent i estan programant per als propers anys per tal d’aconseguir una considerable millora en l’atenció social a les persones que ho necessiten.

El Govern de la Generalitat ja té enllestit el projecte de la nova llei de serveis socials, el debat del qual es farà al Parlament a partir del mes de febrer. Aquesta llei introdueix importants canvis a l’àmbit dels serveis socials. Es tracta de canvis de concepte i de canvis de fons. D’una nova concepció dels serveis socials com a dret universal i no només assistencial, amb la construcció de l’anomenada “quarta pota de l’Estat del Benestar”, de manera que els serveis socials esdevinguin un nou “sistema” a l’igual que ho són la salut, l’educació i el sistema de pensions.

D’altra banda, ja s’ha iniciat tot el procés per a la creació de l’Agència Catalana de la Dependència, un organisme depenent de les conselleries de Benestar i Família i de Salut, que se centrarà en l’atenció individualitzada i en la prestació de serveis a domicili. Els destinataris d’aquests serveis seran les persones grans amb problemes per a portar una vida autònoma i les persones amb discapacitats. Es tracta de donar-los una atenció coordinada de suport per a la realització de les tasques de la vida diària i d’atenció a la salut.

El Govern de Rodríguez Zapatero, a la vegada, també està fent els deures i ha aprovat el document-base de l’acord sobre la dependència, per tal de configurar el text legislatiu que reguli el nou sistema de protecció social per a les persones amb greus limitacions per a la realització de les activitats de la vida diària. Aquesta Llei de la promoció de l’autonomia personal i d’atenció a la dependència de ben segur que aportarà recursos per a aquesta finalitat i que significarà un canvi important, que s’anirà desenvolupant al llarg dels propers anys, per a l’atenció de les persones més fràgils.

És per això que crec que és un bon moment per a que l’Ajuntament de Molins de Rei aposti de valent pels Serveis Socials, com sembla que ha començat a fer, per tal d’enfortir l’atenció domiciliària i posar en marxa nous programes amb l’ajut del Govern de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona. Nosaltres en farem un bon seguiment perquè així sigui!

Carme Figueras i Siñol
Portaveu del grup municipal socialista

Casa de la Vila, desembre 2005.